Luchthaven Zaventem

Het luchthavenverkeer in België

Luchthavens zijn een heel belangrijke ruggensteun voor de economie, dat heeft het corona virus nog eens extra onderstreept. Vandaag telt België 6 luchthavens waarvan 4 in Vlaanderen (Zaventem, Deurne, Oostende-Brugge, Kortrijk-Wevelgem) en 2 in Wallonië: Charleroi en Luik-Bierset. De luchthaven van Oostende–Brugge is vooral gekend voor chartervluchten, de Antwerpse luchthaven specialiseert zich meer als intra-Europese zaken- en toeristenluchthaven en Kortrijk–Wevelgem wil zich in de toekomst verder ontwikkelen als regionale zakenluchthaven.

Het hart van Europa

De luchthaven Zaventem is onze nationale luchthaven, een uniek vertrekpunt dat jaarlijks goed is voor miljoenen passagiers en vele duizenden kilo’s vrachtverkeer. Wat weten we vandaag over Zaventem? Het is een betrekkelijk kleine luchthaven maar met een hoge frequentie die dankzij de centrale ligging van België in het hart van Europa een centrale rol speelt in het Europese luchthavenverkeer en elk jaar een stijgend aantal passagiers laat zien. Zo werden verleden jaar 26 miljoen passagiers opgetekend terwijl de andere Belgische luchthavens goed waren voor zo’n 800.000 passagiers. …

De eerste vliegtuigen stegen op en landden in Zaventem in 1958. Het was het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel en de luchthaven was een belangrijke troef om de stroom van 1 miljoen bezoekers in goede banen te leiden. Gaandeweg groeide de luchthaven mee met de uitbouw van het luchtverkeer, er werd voortdurend uitgebreid en bijgebouwd in functie van de reis- en vervoerbehoefte. Ondanks tegenslagen (zoals de terreur aanslagen in 2016) is onze nationale luchthaven een van de snelst groeiende luchthavens in Europa. In het lijstje van de grootste luchthavens in de Europese Unie stond Zaventem in 2017 op de 18de plaats, de luchthavens Heathrow (Londen), Charles De Gaulle (Parijs) en Schiphol (Amsterdam) tellen vandaag de meeste passagiers.

Wat zijn de belangrijke troeven van onze nationale luchthaven? Door ons koloniaal verleden is Zaventem eerst met Sabena en daarna met Brussels Airlines een specialist in Afrikaanse bestemmingen. Het heeft hoge vluchtfrequenties (met gemiddeld 645 vliegbewegingen naar 248 bestemmingen per dag) en een unieke service voor bederfbare goederen uit Afrika (exotisch fruit bijvoorbeeld). Het is ook de voorkeursluchthaven voor de farma business in België en Europa en het biedt vandaag een luchtvaart service aan 80 verschillende luchtvaartmaatschappijen uit de hele wereld. De top vijf van bestemmingen van de luchthaven Zaventem blijven vooral Europese bestemmingen: Madrid, Barcelona, Lissabon, Rome en Londen voeren de hitlijst van bestemmingen aan. Deze top 5 is vooral te danken aan toeristisch luchtverkeer naar deze bestemmingen. Wat vracht betreft is Zaventem goed voor 732.000 ton vracht en 41.917 stuks bagage per dag.

Omdat Zaventem een kleine luchthaven is met een heel hoge vluchtfrequentie, moet ook het belang van goede verkeersleiders onderstreept worden: zij houden de touwtjes van het luchtverkeer boven de gemeentes Melsbroek, Steenokkerzeel en Zaventem stevig en veilig in handen… Op 22 juni 1987 werd de eerste steen gelegd van het verkeersleidingscentrum CANAC (Computer Assisted National Air Traffic Control Center) en in 2004 werd een een hypermoderne verkeerstoren in gebruik genomen door Belgocontrol. Ook de meertaligheid van het personeel in Zaventem wordt meer dan eens in de bloemetjes gezet en onderstreept het internationale karakter van de luchthaven!

Blijven bouwen en uitbreiden luchthaven Zaventem

Onze nationale luchthaven was een van de eerste die (Amerikaanse en intussen ook andere) express koeriers (zoals Fedex bijvoorbeeld) naar Europa heeft gehaald. Dat gebeurde in de jaren 80 en deze evolutie heeft een belangrijke boost gegeven aan de evolutie van het vrachtverkeer met steeds snellere en kortere leveringslijnen en het heeft van onze nationale luchthaven de belangrijkste commerciële “hub” van Europa gemaakt. Door de uitbreiding van alle vracht activiteiten werd de vraag naar een aparte vrachtverwerkende eenheid noodzakelijk. Eind 1979 werd dan Brucargo in gebruik genomen, de 25 vierkante meter die de vracht in 1924 toegewezen kreeg in Haren is vandaag uitgegroeid tot een cargocomplex van meer dan honderd hectare. Loods 41, speciaal geschikt voor Jumbo vliegtuigen, werd in april 1983 in gebruik genomen.

Maar ook de stijging van het aantal passagiers vroeg om uitbreiding. Op 12 december 1994 werd een nieuwe complex die aan het oorspronkelijke gebouw uit 1958 verbonden werd, plechtig geopend. Pier B is een 650 meter lange pier voor niet-Schengen bestemmingen met 23 boarding bridges. En de luchthaven blijft verder bouwen: een van de meest opvallende vernieuwingen van de laatste jaren is de "Connector", het gebouw dat het terminalgebouw bovengronds verbindt met Pier A. De vroegere tunnelverbinding werd vervangen door een ruim en licht bovengronds verbindingsgebouw met een prachtig modern design. Het nieuwe gebouw werd officieel geopend op 24 maart 2015. Pier A kreeg 31 contact gates en is bedoeld voor Schengenverkeer.

Visitekaartje voor België

Belgische chocolade, Belgisch bier, de Smurfen (die trouwens precies even oud zijn als de luchthaven…), de raket van Kuifje… onmiddellijk na aankomst maken buitenlandse bezoekers al kennis met alle toeristische, culturele, culinaire troeven van ons land. De luchthaven Zaventem wil immers zoveel meer zijn dan een vertrek- of aankomstpunt van een reis maar een visueel visitekaartje van al het goede en het moois dat België te bieden heeft. Onze nationale luchthaven heeft de afgelopen jaren ook sterk geïnvesteerd in funbeleving: airport games, een festivalterras, een spelletje kicker, alles om de reiziger een zo leuk mogelijke tijd te bezorgen… zo vliegt de tijd en stap je ontspannen en vrolijk het vliegtuig in. Wist je trouwens dat je op Brussels Airport de grootste parfumerie van België vindt met een uitgelezen selectie aan parfums, verzorgingsproducten en cadeautjes? Bovendien heeft Zaventem de grootste chocoladeselectie ter wereld. In “The Belgian Chocolate House” hoek vind je naast de Belgische chocolademerken Neuhaus, Godiva, Corné Port-Royal, Leonidas en Marcolini ook een assortiment van andere bekende Belgische merken waaronder Galler, Dandoy, Destrooper, Starbrook and Guylian,… Daarnaast heeft de nationale luchthaven een rijke waaier aan luxe boetieks waar je kleding en accessoires uit het hogere segment kunt vinden: zonnebrillen, horloges en natuurlijk ook juwelen, souvenirs, electronica, sportkleding, schoenen, speelgoed, snoepgoed…. Bovendien shop je als Zaventem reiziger heel voordelig: in de shops van IDF (International Duty Free) geldt de Lowest Price Guarantee. Dat betekent dat je het product nergens anders in België goedkoper zult vinden. Olé! “The future is not out to see”, zegt het spreekwoord. Hoe we het ook draaien en keren, ook luchtverkeer is aan steeds veranderende trends onderhevig: vandaag ligt het accent bijvoorbeeld op steeds kortere levertijden voor vracht, snellere vluchten, low cost maatschappijen, en mensen die steeds vaker vliegen maar kortere tijd ergens verblijven. En het luchtverkeer is en blijft een zaak van mensen… de coronacrisis heeft de stijgende groei van onze nationale luchthaven Zaventem even een stok in de wielen gestoken maar eenmaal deze crisis achter de rug, zal het luchtverkeer ongetwijfeld weer in stijgende lijn gaan, dat is ook uit vorige crisissituaties (de economische crisis, de terreuraanslagen in 2016) duidelijk gebleken. 

Wie zijn die passagiers op Zaventem?

Passagiers in Zaventem komen en gaan uit en naar alle landen van de hele wereld. Met alle mogelijke nationaliteiten en bestemmingen. Gemiddeld telt een vlucht 116 passagiers. 57% daarvan zijn mannen, 43% vrouwen. 54% van alle luchtvaartklanten reist alleen, 13% reist in groep en 32% stapt het vliegtuig in als koppel. Wat het doel van hun reis betreft: 51% van de Zaventemgangers gaat met vakantie, 29% vertrekt op zakenreis en 20% is op weg naar familiebezoek. Verder is het reizende publiek – zoals op elke luchthaven – een doorsnede van de wereldbevolking: mannen en vrouwen, zakenmensen die aan luxe gewend zijn maar die zich zo snel en efficiënt mogelijk willen verplaatsen, rugzaktoeristen met een klein budget, senioren die in het zuiden gaan overwinteren, gehandicapten die extra aandacht nodig hebben, niet-begeleide kinderen, mensen met overgewicht, een speciaal dieet moeten volgen, geloofsvoorschriften… het is eindeloos uiteenlopend publiek maar dankzij het goed geschoolde, goed opgeleide, meertalige personeel en de juiste infrastructuur is alles voorzien om het comfort van de reiziger op onze nationale luchthaven zo optimaal en veilig mogelijk te maken. 

Luchthavenvervoer

De eindeloze stroom van mensen die vertrekken en aankomen moet ook in goede banen geleid worden en zo soepel mogelijk verlopen. Reizen van of naar Zaventem kan op verschillende manieren. 41% van de reizigers komt vandaag met eigen wagen of wordt met luchthavenvervoer naar Zaventem gebracht, 26% komt met de trein, 7% komt met de bus en 19% reist per taxi

Goed voorbereid is het halve werk!

Een goede voorbereiding van je reis is het halve werk… Check alles goed op voorhand zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan: is je identiteitskaart of paspoort nog geldig? Kun je je boarding pass op voorhand afprinten? Jawel, check daarom online in, zo bespaar je tijd. Heb je de nodige reisdocumenten? Zijn er vaccinaties nodig voor het land waar je naar toe wilt? Heeft dat andere land een ander munt en moet je nog geld wisselen? Hoe zit het met de omwisselingskoers? Is het voordeliger om de vreemde valuta in België bij je bank te bestellen of kun je beter ter plaatse omwisselen? Heb je alle medicatie en zonnebescherming ingepakt? Heb je met je provider de telefoontarieven in het land van je bestemming gecheckt? Moet je nu een mondmasker en handgel meenemen? Hoeveel kilo bagage mag je meenemen zonder bij te betalen? Je luchtvaartmaatschappij bepaalt hoeveel koffers je mag meenemen. En hoe groot en zwaar ze mogen zijn. Ook de aard van je ticket of de reisklasse bepalen hoeveel kilo bagage je mag meenemen aan boord. In ieder geval mag elke koffer apart nooit meer dan 32 kg wegen. Die limiet geldt voor alle bagage die op Brussels Airport wordt ingecheckt. Ze is trouwens ook van toepassing op een aantal andere internationale luchthavens. Hoe zit het met handbagage? Je mag enkel vloeistoffen en gels in verpakkingen van max. 100 ml in een doorzichtige hersluitbare plastic zak met een maximale capaciteit van 1 liter meenemen. Heb je een (metalen) of ander prothese? Dan is het handig om op voorhand een verklaring van een arts te vragen zodat je die aan de veiligheidscontrole kunt laten zien voor de metaal detectie… Op de website van de luchthaven Zaventem kun je terecht voor heel veel vragen. Vind je daar niet alle antwoorden, check dan met je reisorganisatie. Het is ook handig om op voorhand een lijstje te maken van alles wat je nodig hebt voor je reis. En weet ook dat ondanks een “fast lane” bij de veiligheids- en douanecontrole je soms voor lange files kunt staan bij het inchecken. Vertrek daarom goed op tijd, kies voor veilig, zorgeloos en persoonlijk luchthavenvervoer voor zo min mogelijk vertrekstress.

Wat met de kinderen op de luchthaven?

Om de controle voor gezinnen met kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen voorziet de luchthaven speciale FamilyLanes tijdens de schoolvakanties. Het tempo is er aangepast en er is extra personeel om een handje te helpen met kinderwagens of babyvoeding.

Kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten… Daarvoor is er op Zaventem de Kids Corner op Pier A en zijn er speelzones aan gate A57 en B40. In deze speelzones kunnen ze zich uitleven met verschillende spelletjes en spelcomputers. Een rustig plekje voor borstvoeding of het verschonen van babylief kan in de verzorgingsruimte. In de verschillende voedingswinkels zijn ook speciale kindermaaltijden te koop en toch nog even een speeltje of boekje kopen om je kroost tijdens de vlucht bezig te houden? De verschillende cadeauwinkels hebben een uitgebreide keuze.

Zorgeloos naar de luchthaven

Je wilt natuurlijk dat elke reis, minitrip, vakantie, weekendje weg, zorgeloos begint. Vanaf het moment dat je de voordeur achter je dicht trekt, wil je starten met je reis, je ontspannen en even nergens aan hoeven denken. Of dat nu een vakantie is, een zakenreis, een citytripje of gewoon een weekendje weg. Daarvoor is gepersonaliseerd luchthavenvervoer ideaal. Geen lange wachttijden, geen gedrum op openbaar vervoer, geen files aan de taxistand, comfortabel rijden, vriendelijke en professioneel opgeleide chauffeurs, comfortabele wagens naar keuze, geen peperdure parking rekening… Naar welke luchthaven je ook gaat, wat ook je bestemming is, hoeveel bagage je ook bij je hebt, wat ook je speciale vragen zijn…

Privé taxi & luchthavenvervoer

Privé taxi en luchthavenvervoer heeft ook speciale toestemming van de luchthaven met een pasje om je zo dicht mogelijk bij de vertrekhal te brengen. Zodat je niet te ver met je bagage moet lopen tot aan het incheckpunt.

Een betrouwbare partner voor je luchthavenvervoer

Je wilt als je naar de luchthaven trekt, een reispartner die je kunt vertrouwen.  Luchthavenvervoer Kevin heeft in de afgelopen jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd inzake luchthavenvervoer. Met een persoonlijke en stipte service. Een perfect onderhouden wagenpark met comfortabele en veilige voertuigen. Je weet onmiddellijk waar je aan toe bent voor de reiskosten naar de luchthaven want je kunt online prijs vragen. Luchthavenvervoer Kevin verzorgt niet alleen het transport van en naar Belgische luchthavens maar ook naar buitenlandse. Voor de beste heen- en terugrit en zonder toeslag voor nachtvervoer. 24u/24u bereikbaar. Omdat je ontspannen wilt vertrekken en uitgerust thuis wilt komen. En veilig: vandaag heeft luchthavenvervoer Kevin ook de juiste veiligheidsmaatregelen genomen om het coronavirus efficiënt het hoofd te bieden.

Leuke weetjes over de luchthaven Zaventem in cijfers:

  1. 2558 meter rolpaden.
  2. 588 meter roltrappen.
  3. Per minuut worden op onze luchthaven 2,8 kg pralines met felbegeerde Belgische chocolade verkocht.
  4. Per dag wordt er 1162 liter bier geschonken.
  5. 7999 kopjes koffie gaan per dag over de toonbank.
  6. 25035 bezoekers per dag.
  7. In de kerstperiode wordt de luchthaven versierd met 200 kerstbomen en 2121 kerstballen.
  8. 21.120 verloren voorwerpen.
  9. 4.453 koffiekoeken worden dagelijks verorberd.
  10. 122 gram afval per reiziger.
  11. 135 schoonmakers zorgen dagelijks voor de hygiëne.

Weetje:

Iedereen weet wat je bedoelt als je het over “Zaventem” hebt. Maar wist je dat onze luchthaven niet echt een naam heeft? Meestal heeft men het over de Luchthaven Zaventem, Luchthaven Brussel-Nationaal of Brussel-Nationale Luchthaven, in het Frans Aéroport de Bruxelles-National. De reden waarom onze nationale luchthaven niet echt een naam heeft (zoals “Heathrow”, “Charles de Gaulle”, “Gatwick”,  “Le Bourget” enz.) is politiek en communautair gehakketak waar nog steeds geen oplossing voor is… 


Reactie plaatsen