De psychologie van de reiziger | welk type ben jij?
20 september 2021 

De psychologie van de reiziger | welk type ben jij?

Reizen, vrijheid en avontuur … het mag weer! Natuurlijk houden we het met zijn allen nog steeds veilig. Als je volledig gevaccineerd bent, brengt je coronapas je al een heel eind ver. Of anders ga je een kortstondig gevecht aan met het wattenstaafje. Een kleine opoffering om daarna beloond te worden met het fel begeerde bewijs van negatieve coronatest. Nieuwe realiteit: je gaat op reis en je neemt mee: een negatieve PCR-test!

In elk geval: de knoop is doorgehakt en je gaat ervoor! Dit keer heb je luchthavenvervoer geboekt. Zo hoef je je daar alvast geen zorgen over te maken. Waarom kies je voor luchthavenvervoer en wat verwacht je er eigenlijk van, en van de chauffeur? En hoe verloopt de verdere voorbereiding van je reis? Iedereen heeft zo zijn eigen rituelen in de weken voor vertrek. Hoe pak jij het aan? Herken je je in een van de types hieronder?

Hoe pak jij het aan als je op reis gaat?

De perfectionist

Je wil weten waar je aan begint. Een minutieuze voorbereiding is voor jou een must. Weken op voorhand begin je eraan: opzoekingen op het internet, alle info tot jou laten komen en foto’s en filmpjes bekijken. Je bestemming komt tot leven. Al een beetje wegdromen en volop plannen maken. Je checkt ook regelmatig het weerbericht voor de komende weken. Als dat maar goed zit straks!

De perfecte reisgids ligt natuurlijk ook binnen handbereik. Een plezier om erin te bladeren en met de gele marker in de aanslag alle nuttige passages aan te stippen: bezienswaardigheden die je absoluut gezien wil hebben, openingsuren van de musea, belangrijk, want je wil echt niet op sluitingsdag voor een gesloten deur staan! En de beste adresjes voor lekker eten en drinken. Zalig en een essentieel deel van de voorpret!

Je zelf ontworpen reislijstje is ook weer uitgeprint: alles netjes ingedeeld in rubrieken. Zo vergeet je zeker niets. Beetje bij beetje vink je alles af en komen alle nodige spulletjes in je koffer en reistas terecht. Nu ben je helemaal klaar voor vertrek.

De chauffeur belt aan, ruim op tijd en dat vind je fijn. Hij helpt je met de bagage terwijl je de deur achter je sluit en in de comfortabele wagen plaatsneemt. Je overloopt nog even: sleutels, geld, tickets, paspoort, smartphone, … Alles is er. De vakantie begint nu, aan je voordeur.

De nonchalante reiziger

Een reis voorbereiden? Een hele klus, en hoeft dit wel? Van het woord ‘planning’ krijg je het altijd een beetje warm. Je leeft zo’n beetje bij het moment en laat alles op je afkomen. Je maakt je niet snel druk. Jouw motto: “Het komt wel goed”.

De tickets zijn in orde. Je vervoer naar de luchthaven is geregeld en je hebt er alle vertrouwen in dat de chauffeur je tijdig naar de luchthaven brengt. Dat is het belangrijkste toch?

Voor de rest vertoon je uitstelgedrag. Op de dag van vertrek gooi je last minute wat spullen in je koffer. Toch een beetje stressen: “Waar heb ik dat nu toch weer gelaten?” “Oei, de koffer krijg ik moeilijk dicht.”

Als de chauffeur aanbelt, ben je net op tijd klaar. De bagage wordt ingeladen en je mag instappen. Gezellige wagen! De chauffeur checkt of je comfortabel zit: “Zijn we weg? Tickets en identiteitskaart of paspoort bij?”

Ja, of … toch niet! In je haast vergat je bijna je jas, mét tickets erin. Snel je huis weer binnen en buiten, triomfantelijk zwaaiend met de tickets. Wat een geluk dat die attente chauffeur er is!

En nu zijn we écht weg!

De reiziger met ochtendhumeur

Je moet ’s morgens héél vroeg uit de veren, voor jou eigenlijk in het holst van de nacht. Maar kom, je moet er iets voor over hebben. Reizen is soms een beetje afzien om daarna dubbel te genieten. De avond voor afreis staan je koffers al klaar en liggen de reispapieren binnen handbereik.

’s Morgens bak je er immers niet veel van. Je bent pas aanspreekbaar na je eerste kop koffie. Vers geurende koffie gezet door je immer blije levensgezel. De kleine dingen des levens die je gelukkig maken. Nu moet je toch écht wel onder die douche. Vertrekken met een montere kop. Een beetje haasten nu, de tijd lijkt in de vroege ochtend altijd sneller te lopen dan normaal.

Uiteindelijk haal je het en stipt op tijd wordt er aangebeld en staat de wagen voor de deur: koffers veilig opgeborgen en een laatste check. Met een zucht van verlichting sla je de deur achter je dicht, alle passagiers instappen en weg zijn we!

Nu kan je een dutje doen in de comfortabele zetels. Een achtergrondmuziekje kan best: De Zotte Morgen van Zjef Vanuytsel weerklinkt uit de radio. Zou de chauffeur dit speciaal voor jou aangevraagd hebben? Helderziendheid behoort niet tot zijn kwaliteiten, maar mensenkennis wel. Hij laat je gewoon met rust, je mag rustig indommelen terwijl hij het verkeer trotseert. Het ritme van de zotte morgen valt voorlopig enkel hem ten deel. Een tiental minuten voor aankomst op je bestemming maakt hij je zachtjes wakker. Nu begint de dag voor jou en kan je reisavontuur echt beginnen!

De babbelaar

Jij hebt geen last van een ochtendhumeur. Alle voorbereidingen zijn getroffen en je bagage staat vertrekkensklaar. Je popelt om te vertrekken en tuurt uit het raam om te zien of de chauffeur in aantocht is.

Een elegante wagen komt voorgereden. Nog vóór de chauffeur kan aanbellen, vliegt de deur al open. De ontvangst is enthousiast: “Goeiemorgen, netjes op tijd !!” In een mum van tijd zijn de koffers netjes ingeladen en ben je comfortabel geïnstalleerd.

Ha, er staat een leuk muziekje op. Goed voor de sfeer. Een babbeltje met de chauffeur moet ook kunnen, want een autorit in volledige stilte is toch maar niks. Gespreksonderwerpen genoeg: hoe oud is de chauffeur, hoe lang oefent hij zijn beroep al uit, heeft hij een gezin? Jouw gezin komt ook uitgebreid aan bod: de uitdagingen en geneugten van het huwelijksleven, de zoon die nog studeert en koppig weigert om nog met mama en papa op reis te gaan. Je reis wordt nochtans prachtig en je vertelt honderduit over wat je allemaal wil gaan doen.

De chauffeur is een multitasker: hij heeft een luisterend oor voor je verhalen, terwijl hij tegelijk zijn ogen en aandacht op de weg gevestigd houdt. Safety first! Na een vlotte autorit ben je op je bestemming. De tijd is omgevlogen en je bedankt de chauffeur voor de fijne rit en het fijne gesprek. Op naar de luchthaven, gesprekspartners genoeg voor nog meer interessante verhalen!

De ietwat angstige reiziger

Je gaat zielsgraag op reis, maar het is sterker dan jezelf: een gevoel van onrust maakt zich telkens van jou meester. Dat knagende gevoel van komt het allemaal wel goed?

Je bereidt de reis dan ook zorgvuldig voor: telefoonnummers van de hulpdiensten en van de ambassade ter plaatse. Wie weet verzwik je je voet of word je bestolen? Zeker ook de verzekeringsdocumenten meenemen. En de coronapapieren niet vergeten. De paracetamol, pleisters, desinfecterende spray, zonnecrème en antimuggenmelk liggen ook al klaar. En het reisschema en de contactgegevens voor het thuisfront.

Je wil je huis ook goed afgesloten en veilig achterlaten. Je lieve buren houden gelukkig een oogje in het zeil, geven de plantjes water en maken je brievenbus leeg. Een goede buur is beter dan een verre vriend!

De koffers zijn gepakt en alle afspraken zijn gemaakt. Je kan op je twee oren slapen … Maar dat lukt je nooit. Je kan sowieso de slaap moeilijk vatten. Voor alle zekerheid zet je twee wekkers klaar. Er mocht er eens eentje niet werken …. Hopelijk komt de chauffeur op tijd en mis je je vlucht niet.

Nodeloze zorgen: stipt op tijd staat de chauffeur voor je deur. Alles heel professioneel en een perfect onderhouden wagen, dat zie je meteen. Heel geruststellend en veilig, en de rit loopt dan ook van een leien dakje. Ruim op tijd kom je op de luchthaven aan. De eerste etappe van je reis is alvast perfect verlopen!

De stijlvolle reiziger

Vakantie! Wat een fijn vooruitzicht! Maar dan moet er toch actie ondernomen worden. Je wil er op elk moment piekfijn uitzien en op je vakantiebestemming is dat natuurlijk niet anders.

Dat wordt een weekendje shoppen! De jacht op de perfecte kleren en schoenen, voor overdag, voor ’s nachts, bij regen en zonneschijn. Je houdt immers rekening met alle scenario’s en je moet toch goed voorbereid zijn, nietwaar?

Dan heb je zoveel bij elkaar geshopt dat je last krijgt van keuzestress. De koffer krijgt wel een heel bolle buik nu. Nee, die krijg je nooit meer dicht. Dan maar een tweede koffer. En een extra draagtas, handtas en toilettas. ’s Avonds kijk je tevreden neer op wat er voor je uitgestald staat. Klaar voor de grote dag van morgen!

’s Morgens staat de chauffeur netjes op tijd voor je deur. Al je koffers en tassen worden zorgvuldig ingeladen. Geen enkel probleem in de wagen met ruim interieur en dito bagageruimte. Een pak van je hart dat dit er allemaal gemakkelijk in kan. Je vlijt je neer in de comfortabele zetels en maakt het je gemakkelijk. Zo’n luxe dat je zelf niet hoeft te rijden! Bij aankomst op de luchthaven helpt de vriendelijke chauffeur je een handje met je overvloed aan bagage. De perfecte service, die je bij terugkomst zeker weer mag verwachten. Maar nu eerst genieten van een ongetwijfeld heerlijke vakantie!

De zakenreiziger

Je weet wat je wil en gaat recht op je doel af. Je wil zo snel mogelijk van punt A naar punt B en verwacht dat er goed voor je gezorgd wordt. De chauffeur neemt je koffer van je over en laat je instappen in de ruime en luxueuze wagen.

Files? Geen nood: de chauffeur vindt wel een alternatieve route en loodst je feilloos door het verkeer. Ondertussen kan je in de comfortabele zetels in alle rust nog een paar telefoontjes plegen en je dossiers nog verder voorbereiden onder het motto ‘Time is money’. Je weet ondertussen dat je kan vertrouwen op de ervaren en immer rustige chauffeur.

Na een aangename rit kom je aan op je bestemming. Je neemt afscheid van de chauffeur. Tot de volgende afspraak dan, onberispelijk en stipt als altijd!

********

Herkenbare verhalen? Welk type je ook bent, je kan steeds bij ons terecht. Voor je gewone of minder gewone wensen hebben we altijd de gepaste wagen en hoffelijke chauffeur.

Waar gaat de reis naartoe? Daar hebben we het hier niet over gehad. Kies je voor een Europese bestemming of zoek je verdere oorden op? Daarover meer in een volgende blog. Reisverhalen die je zeker zullen inspireren.

Bezoek onze website en neem contact met ons op mocht je nog met vragen of bezorgdheden zitten. Steeds tot je dienst, met de glimlach 😊.

WELK TYPE BEN JIJ?

Laat het ons weten in de comments welk type reiziger jij bent!

Wij van Luchthavenvervoer Kevin zijn er om jou op een veilige en aangename manier te vervoeren naar een rooskleurige start van je vakantie.
Reactie plaatsen